API Banka zasadila 40 stabala mladih četinara u okviru društveno odgovorne akcije „Drvo za Beograd“
09.12.2020

Predstavnici API Banke, u okviru akcije “Drvo za Beograd” na inicijativu gradonačelnika Beograda dr Zorana Radojičića, i zajedno sa direktorom JKP Zelenilo Beograd, Slobodanom Stanojevićem, zasadili su danas, 9.12.2020, na levoj obali Save 40 stabala mladih četinara kako bi doprineli očuvanju životne sredine i smanjenju rizika uzrokovanih zagađenjem vazduha u prestonici. Imajući u vidu da nam predstoji kritičan zimski period kada je zagađenost dodatno pojačana, kao i da drveće troši CO2 da bi proizvelo kiseonik, u API Banci smatraju da je svako stablo važno jer doprinosi celokupnom eko sistemu koji čini pluća grada, pogotovo u ovom trenutku kada se celi svet suočava sa izazovima pandemije.

Marija Stepina, predsednica Izvršnog odbora API Banke, ovom prilikom je naglasila svoje zadovoljstvo učešćem u akciji koja doprinosi lepšem Beogradu i poželela svim Beograđanima ali i građanima Srbije da dočekaju novogodišnje praznike u lepoj i zelenoj atmosferi u ovom divnom gradu.

“API Banka, sadnjom 40 stabala Pančićeve omorike nastavlja svoju nameru za očuvanjem životne sredine koju sprovodi i nastojanjima da u okviru svog svakodnevnog poslovanja smanji potrošnju papira.  Ako želimo da 40 četinara pretvorimo u papir koji zaposleni naše Banke odštampaju godišnje, u pitanju je količina papira koju odštampamo za 5 godina. Sa zadovoljstvom smo se priključili akciji “Drvo za Beograd” kako bismo pomogli da Beograd bude zeleniji i zdraviji grad, i nadamo se da to podstaći i druge članove zajednice da se pridruže”, izjavila je povodom akcije.

Gradonačelnik Radojičić je podsetio da Beograd ima 15 odsto zelenih površina, a da je plan da taj procenat do 2025. godine bude – 25. U tom smislu, naveo je da je za postizanje tog cilja važan doprinos kompanija, koje kroz programe društveno odgovornog poslovanja doniraju sadnice, sade i prate kako raste njihovo drveće. Zahvalio je API Banci na sadnji 40 Pančićevih omorika, četinara koji, podseća, potiče sa Balkana, a otkrio ga je, pre skoro 150 godina čuveni botaničar Josif Pančić na Tari. „Ovih 40 sadnica obezbeđuje količinu kiseonika za 80 ljudi tokom njihovog čitavog života“, istakao je Radojičić tom prilikom.

Gradonačelnik je pozvao i druge kompanije da se priključe akciji sadnje, jer je, kaže, za to uvek pravi trenutak, te naveo da bismo bili na putu da menjamo ekološku kartu grada, ukoliko bi svaka kompanija koja posluje u Beogradu donirala određeni broj stabala.

Prema njegovim rečima, ove godine samo „Zelenilo“ je zasadilo oko 5.000 stabala, a dobra vest je, kaže, porast broj kompanija, organizacija i drugih koji žele da daju doprinos viziji „zelene i zdrave prestonice“. Radojičić se, takođe, pridružio pozivu „Zelenila“ da, u duhu predstojećih novogodišnjih praznika, građani kupuju jelke s busenom koju će posle praznika zasaditi.