Najstarija bankarska usluga - sef
30.06.2021

Marija Stepina – Predsednica Izvršnog odbora API Banke

 

Postoje dva pravila za svaku osobu koja živi u velikom gradu – držite novac u banci i čuvajte vrednosti u banci. Vaš dom ne bi trebalo da privlači pažnju „nepoželjnih gostiju“. I, srećom, u Srbiji postoji 25 banaka i sve one imaju poslovnice za pružanje usluga klijentima u Beogradu.

Šta je jedinstveno u API Banci? To da smo otvorili novu filijalu u obnovljenoj poslovnoj zgradi u centru Beograda. Kako da pronađete ovo mesto lako? Ako se sećate gde je ranije bio „Pizza Hut“, a ako ne, onda znate gde je zgrada „Politike“, koja se nalazi preko puta naše filijale. U Makedonskoj 44 ste dobrodošli svakog dana od 9.00 do 16.30 časova (utorkom od 10.00-17.30), gde vam profesionalno osoblje pruža redovne bankarske usluge, među kojima je zakup sefa, smeštenog u posebnom, dobro obezbeđenom trezoru.

Čuvanje dragocenosti u sefovima dobra je i korisna navika – navika ljudi koji su spremni da za svoj duševni mir plate mali iznos. Taj mentalni spokoj nije ništa drugo nego saznanje da su vam stvari koje su vam važne stalno na sigurnom i ovaj osećaj vam omogućava da živite opuštenije i da se usredsredite na ono što je važno.

Na nesreću, ponekad se dogode stvari koje se nikada ranije nisu dogodile i zato čak i vozači sa odličnim vozačkim sposobnostima uvek kupuju osiguranje automobila. Naročito je važno da se podsetite takvih stvari u sezoni odmora, kada napuštate dom duže nego obično.

Odlučili smo da pružimo uslugu iznajmljivanja sefova, koja je jedna od najstarijih bankarskih usluga na svetu, jer je to verovatno jedina usluga koja zahteva lično prisustvo klijenta. Danas se većina usluga fizičkim licima može pružiti na daljinu (osim možda samo stambenih kredita). Naš jedini izazovni zadatak bio je da pronađemo odgovarajuću lokaciju i Makedonska 44 najbolje odgovara svim kriterijumima. To je poznato mesto, gde je intenzivan prolazak pešaka i stanica gradskog prevoza, ispred ulaza u filijalu. Građani mogu da posmatraju naš ekran dok čekaju prevoz i razmisle o važnosti ove usluge koja im je toliko blizu svakog dana.

Nudimo sefove različitih veličina: 15 x 33,5 x 43cm; 27,5 x 33,5 x 43cm i 40 x 33,5 x 43cm. Radi udobnosti klijenata, stavljamo sefove za demonstraciju u svakoj od naših filijala. Znači da ih pored filijale Makedonska 44 možete pogledati u Balkanskoj 2 u Beogradu, i u Narodnog fronta 12, u Novom Sadu.

Sef može da iznajmi svaki građanin ili vlasnik firme koji potpiše ugovor sa Bankom, a procedura je jednostavna. Sadržaj sefa predstavlja ličnu imovinu zakupca i banka ima obavezu da mu omogući nesmetan pristup. Kada odlučite da poverite dragocenosti banci, dovoljno je da odaberete odgovarajuću veličinu sefa i podnesete zahtev. Prilikom stavljanja dragocenosti u sef, niko, uključujući zaposlene u Banci, ne može videti klijenta jer postoji posebna soba u kojoj ostajete sami, jedan na jedan sa svojom kutijom.

Ono što ne treba odlagati u sef su oružje, predmeti koji mogu izazvati eksploziju ili požar, zatim stvari podložne oštećenju i raspadanju, kao i druge stvari koje mogu ugroziti zdravlje zaposlenih, sigurnost banke i drugih sefova. Banka ne sme da pristupi sadržaju sefa bez dozvole suda, niti da kontroliše sadržaj u njemu.

Zakupci su različitih starosnih dobi, od najmlađih, studenata, do onih koji su u penziji, a najčešći zakup sefa je godišnji. API Banka nudi individualni pristup klijentima i veruje da klijenti vrednuju nivo naših usluga kao veoma visok. Važna karakteristika naših filijala – u Makedonskoj 44 i u Balkanskoj 2 je da se svaki posetilac tamo oseća kao vrlo poseban gost.

Klijentima se savetuje da čuvaju hartije od vrednosti, nakit, zlato, plemenite metale, porodično nasleđe, originale dokumenata. Sefovi se obično ne koriste za čuvanje novca iz očiglednog razloga – isplativije je staviti novac na oročenu štednju i tako zaraditi kamatu na njemu, nego ga ostaviti da stoji u sefu bez ikakve nadoknade.

Da skratimo priču, samo se setite da vaše dragocenosti vrede više od prosečnog iznosa „tri šoljice kafe“ potrebne za mesečno iznajmljivanje sefa.

Trenutno imamo posebnu ponudu koja će trajati do kraja avgusta – nema potrebe za otvaranjem tekućeg računa ako želite da iznajmite samo sef.