VTB banka a.d. Beograd ima novog vlasnika
26.07.2018

VTB Banka a.d. Beograd ima novog vlasnika. Nakon uspe┼íno obavljenog preuzimanja 100% vlasni┼ítva VTB banke u Srbiji, njen novi vlasnik je srpsko privredno dru┼ítvo ─Źiji je jedini osniva─Ź ruski investitor i bankar Andrej ┼áljahovoj.

Transakcija je obavljena uz punu saglasnost Narodne Banke Srbije.

Andrej ┼áljahovoj je doktor ekonomskih nauka sa gotovo tridesetogodi┼ínjim bankarskim iskustvom koji je osnovao┬á banku u sopstvenom vlasni┼ítvu┬á koja je kasnije prodata i pripojena ve─çem bankarskom sistemu. Tako─Ĺe, uspe┼íno je vodio proces preuzimanja i razvoja drugih banaka na teritoriji Ruske Federacije.

Preuzimanje VTB Banke a.d. Beograd za ovog investitora predstavlja prvi korak na srpskom tr┼żi┼ítu za koje je procenio da poseduje zna─Źajan rastu─çi potencijal, ne samo po pitanju nastavka i pro┼íirenja postoje─çe linije poslovanja ove banke, ve─ç i po pitanju razvoja i ponude novih proizvoda zasnovanih na inovativnim finansijskim tehnologijama (Fintech).

Banka posluje na tr┼żi┼ítu Srbije od 2008. godine, ukupno ima 72 zaposlenih i poseduje 2 filijale (u Beogradu i Novom Sadu). VTB Banka a.d. Beograd je za prvih 6 meseci 2018. godine ostvarila profit od 60.5 miliona dinara, dok ukupna aktiva banke trenutno iznosi 13.401,3 miliona dinara.